İdare Hukuku

İdare Hukuku Nedir ?
İdare hukuku, amacı kamu yararını gerçekleştirmek olan idarenin işleyişini ve kişilerle olan ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Diğer bir söyleyişle İdare hukuku, idarenin işlemlerinde kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
İdari Dava Türleri ;
İptal davası;
Bir idari işlemin hukuka uygun olmadığı iddiasıyla açılan bir dava olduğundan, bu davada Mahkeme, öncelikle işlemin hukuka uygun olup olmadığını saptayacaktır. Bu anlamda, iptal davasında hukuka uygunluk denetimi söz konusudur. İptal davası sonucunda hukuka aykırı işlem iptal edilir. İptal edilen işlemin yerine uygun olan işlemin yapılması yönünde karar verilemez.
Tam Yargı Davaları;
İdarenin herhangi bir işlemi eylemi veya ihmali nedeniyle zarara uğrayan kişinin maddi ve manevi zararının tazmini amacıyla açtığı bir idari dava türüdür. Tazminat davası, tam yargı davalarının en belirgin olanı ve en çok kullanılan türüdür. İdari yargıda açılan tazminat davaları, idari işlem ve idari eylemden kaynaklanmaktadır. İdari eylemden kaynaklanan tazminat davaları hizmet kusuru veya kusursuz sorumluluk esaslarına göre incelenmektedir.
Tam Yargı davasına bakmakla görevli mahkemeler; İdare Mahkemesi (ilk derece mahkemesi), vergi Mahkemesi (ilk derece mahkemesi), Bölge idare Mahkemesi ( İstinaf), Danıştay( Temyiz Mahkemesi ve bazı davalarda ilk derece mahkemesi sıfatıyla).
Tam yargı davası nasıl açılır ?
İdari bir eylemden zarar görenler tam yargı davası açmadan önce zarar verici idari eylemi idarenin yazılı bildirimi veya başka bir şekilde öğrendikleri tarihten itibaren olmak üzere 1(bir) yıl ve herhalde olay tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini isteyebilirler. Bu isteklerinin kısmen veya tamamen reddi halinde bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren süresi içinde dava açılabilir.
Devletin Özel Mülkiyetindeki Taşınmazlar İçin Düzenlenen Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin İptali Davaları;
Ecrimisil, Taşınmazı rızası dışında kullanılan mal sahibinin haksız işgalden kaynaklı herhangi bir zararı olup olmadığına veya işgal edenin kusur durumuna bakılmaksızın, işgalciden talep edilen tazminat türüdür.
Hem özel mülkiyet hemde kamuya ait taşınmazlarda ecrimisil isteminde bulunulabilir. Kamuya ait taşınmazlarda işgalci vasfında bulunan kişilere idare tarafından ecrimisil ihbarnamesi gönderilmektedir. Ecrimisil ihbarnamesi idari işlemlere karşı itiraz ve iptal prosedürüne tabi olmaktadır.
Kamulaştırma İşleminin İptali Davaları ;
Kamulaştırma (istimlak) idarenin kamu yararının gerektiği hallerde özel mülkiyette bulunan taşınmazın tamamını ya da bir kısmını taşınmaz sahibinin rızası dışında satın alınmasına denmektedir.
Kamulaştırma İşlemi bir idari işlem niteliğindedir. Anayasanın 125. Maddesine göre idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yani kamulaştırma işleminin iptali için de yargı yolu açık olup bu gibi işlemlere karşı dava açılabilmektedir.
İdari Davalar Ne Kadar Süre İçinde Açılır?
İdari Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde 60 (altmış) ve vergi mahkemelerinde 30 (otuz) gündür.
Hukuk büromuzca;
• İdarenin sorumluluğundan kaynaklanan konularda idari yolların tüketilmesi ve uzlaşma işlerinin takibi,
• Tazminat davalarının açılması,
• Hukuka aykırı idari işlemlerin iptaline ilişkin davaların açılması,
• İdari sözleşmelerden kaynaklanan davaların açılması ve takibi
Gibi durumlarda, Her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına Deneyimli ve profesyonel hizmet sunan avukat kadromuz ile danışmanlık ve dava takibi hizmetleri verilmektedir.
İdari işlemlerin iptali ve idarenin verdiği zararlar neticesinde oluşan Müvekkillerin hak taleplerine ilişkin danışmanlık ve açılacak tazminat davalarında müvekkillerimizi temsil etmek, devlet veya idari kurumlar ile kişi ve şirketler arasında oluşan ihtilaflar konusunda avukatlık ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.